„Това, което гласувахме на първо четене в бюджета за 2022 г. е възможно най-оптимално за крещящите потребности, които изпитва народът ни. Този бюджет е със социална насоченост. В него се уредени много неотложни неща, които досега просто не се случваха.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Веска Ненчева в предаването „Делници” по Евроком.

„През последните 4 години от БСП всяка година правихме алтернативен бюджет на управляващите. 4 години ние доказвахме, че нашата социална политика е в своето право. За щастие сега нещата се реализират”, каза още Ненчева, припомняйки дългогодишната практика на левицата.

По нейните думи бюджетът дава възмжност за реализирането на политики, които от БСП са настоявали назад в годините като безплатни ясли и детски градини и увеличаване на парите за майчинство.

„4 години предлагахме втората година на майчинството да е равна на минималната работна заплата. Постигнахме го. Това не е самоцелно, а само един от инструментите, които държавата трябва да използва за решаването на най-големия ни проблем – демографията”, подчерта народният представител. 
Веска Ненчева бе категорична, че с този бюджет е свършило времето, когато един единствен човек се разпореждаше с целия бюджет и еднолично раздаваше пари.

Тя също видя като положителен знак връщането на държавата в икономиката и в социалния живот. Ненчева припомни, че моделът през последните години е бил отдръпване на държавата и оставяне на либералния пазар да се разпорежда, говорело се е за бюджета като за постна пица. 

„Таблото с борсовите цени на основните храни пред Министерството на икономиката са малките знаци, които даваме за прозрачност на политиката. Това е важно. Още преди години апелирахме в големите хранителни магазини половината стоки да са български. В Румъния успяха да направят това. Смятам, че натам вървим”, коментира още тя.