Народният представител от БСП в 47-то Народно събрание Веска Ненчева  заедно с различни институции от Област Пловдив организира настаняване на семейства от бесарабски българи в областта и откриване на пунктове за продукти от първа необходимост.

„Към днешна дата ситуацията е тежка, но това което трябва да направим е да съхраним човечността между нас и да вършим отговорно работата си.

През 2018г. като член на Комисията по политиките на българите в чужбина в НС, заедно с голяма група хора от община Карлово бяхме на посещение в няколко бесарабски български села в Украйна. Днес тези българи имат нужда от нас и нашата подкрепа”, сподели народният представител от левицата.

След направена връзка с областния управител на област Пловдив Йордан Иванов, председателят на Националното сдружение на кметове на кметства в Република България Румен Стоянов, кметове на общини в Област Пловдив, директори на училища, представители на БЧК в района, представители на Българската православна църква, на дневен ред са две спешни задачи.

Първата от тях е стиковане на организацията за настаняване на бесарабски български семействата в областта и втората - откриване на пунктове за продукти от първа необходимост в общинските центрове в Област Пловдив, като в БЧК вече има открити пунктове.

Най-неотложни за нуждите на бесарабски български семействата са: нови мъжки, дамски и детски дрехи, топли завивки, спално бельо, хигиенни материали. Към момента няма необходимост от хранителни продукти.

Пункт в Пловдив за набиране на дарения от физически лица:

Сградата на БЧК-Пловдив, ул. „Стойчо Мушанов“ 48

Даренията от физически лица се приемат всеки ден от седмицата (вкл. събота и неделя) от 09:00 до 16:00 часа.

Подробности на телефон: 0800 180 54

Веска Ненчева изказва своята благодарност към всички граждани и институции, които адекватно и присърце реагират на ситуацията. Тя отбеляза, че предстои много работа, но всички трябва да са отговорни и най-вече единни.