Готов съм да разгледаме предложението на  троянската галерия “Серякова къща” за предоставяне на местните галерии на повече права, но и повече отговорности. Това заяви днес в Троян председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов.

Той е на кратко работно посещение в града по покана на народния представител Иван Миховски. На срещите присъства и зам.-областният управител Илиян Тодоров.Вежди Рашидов посети градската галерия, националното училище по приложни изкуства и музея на занаятите в Троян. Уредничката на галерията Мариела Шошкова го запозна с предложението местните галерии също да могат да издават сертификати, с които да се удостоверява от специалисти, че дадена художествена творба не е културна ценност. Вежди Рашидов поздрави ръководствата на културните институции и на училището по приложни изкуства - най-старото керамично училище в България, за опазването на    художественото наследство и развитието на младите таланти.

По-късно тази вечер Вежди Рашидов ще присъства в Ловеч на церемония, на която градската галерия ще бъде наименувана на името на големия художник Теофан Сокеров.