"Винаги може да е застрашена границата. Надяваме се от преговорите и дипломацията на премиера, на българската граница да е спокойно. Борисов показа как се водят преговори. Безпардонността ражда безпардонност." Това каза бившият министър на културата Вежди Рашидов в "Тази сутрин" по bTV. 

Заедно с вътрешният министър Младен Маринов, той е присъствал на срещата между Борисов и турския президент Реджеп Ердоган и разкри подробности от нея.

"В началото настроението беше добро, но постоянно се появяваха нови неща в медиите и нещата се променяха. Ердоган получаваше информация през 5 минути какво се случва в неговата държава, което е нормално", обяснява Рашидов. 

Той обясни дали турският президент извива ръцете на ЕС с бежанците, които заплашва да пусне към Европа. 



"Обяснението на Ердоган е много просто. Той управлява една много голяма държава - 90 милиона. Първо, Ердоган, за разлика от другите държави, има война на границите си. В Турция стават атентати по-често. 3,5 милиона бежанци живеят в Турция. Тези хора ядат три пъти на ден, имат ток,одеяла, къщи, училища, медицински услуги. Това струва 42 милиарда на Турция", посочи Рашидов.  

"Аз имам чувството, че единственият адекватен политик в Европа е Борисов, защото неговата дума се чува. Ердоган е висока класа политик. С какво ще извива ръцете на ЕС? Нашата граница е най-спокойната граница в момента и това трябва да се оцени. Всяка държава в ЕС с външна граница трябва да прави като Борисов", съветва той. 

Рашидов обясни, че Ердоган все още не е получил обещаните пари от Европа за бежанците, които държа в страната си. Според него премиерът Борисов си е изиграл добре картите и по този начин е предпазил границите на България. 

"Ердоган е получил само първи транш от парите и после девет години - нищо. Трябва да се седне спокойно на масата с мъдрост, а не, както викаме по български - "да се дръвчат". Когато съобщиха на Ердоган за двамата убити на границата, осъзнахме, че не е момента за преговори", допълни Рашидов. 

Той коментира и напрегнатите отношения между президента Радев и Борисов. 

"Диалогът трябва да бъде възстановен, но като гледам ще е много трудна работа. Празниците трябва да обединяват хората. Хората не са виновни и не разбират, че има един конфликт между Радев и Борисов, който не бива да стига до махленско говорене. Аз смятам, че трябва да седнат и да решат проблемите си", обясни Рашидов.