Държавата трябва да застане зад магистратите. Необходима е изключителна охрана и прилагането на целия набор от инструменти, с които разполага държавата, за да се покаже подкрепа на всеки от тях, защото никой не е застрахован. Държавата трябва да покаже ясна воля за това и да се оказва адекватна защита както на него, така и на членовете на семейството му.

Това стана ясно от позицията на адвокат Димитър Марковски по повод изнесената от главния прокурор Иван Гешев информация, че има опити за натиск над магистрати.

"Това е посегателство срещу държавността, срещу всеки, който стои на такава позиция, че да може да разрешава и раздава правосъдие в тази страна. Този кръг може да бъде безкрайно разширен както на застрашените, така и на тези, които заплашват. Това е прекрачване на граница, която юристите знаем какво означава - ако самият магистрат е застрашен, това означава, че изначално е сринато доверието в думата "обективност", категоричен бе и Явор Нотев, цитиран от Bulgaria on air.

По думите на адв. Марковски, много хора се упражняват върху понятието "правна реформа": "Трябва да има конституционни реформи, трябва да има Велико Народно Събрание, политическото присъствие няма място в съдебната власт."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук