Николай Денков не е подходящ за външен министър, защото няма нужните познания и опит. Спорът за това кой да е външен министър след ротацията и твърденията, че това може да събори правителството, са буря в чаша вода. Това заяви депутатът от БСП Кристиан Вигенин тази сутрин в ефира на bTV.

Според него ролята на външния министър се надценява. По думите му няма дебат за външната ни политика, а се води чисто партиен спор. Депутатът не вижда логика Мария Габриел да е едновременно премиер и министър на външните работи. Той подчерта, че постовете не трябва да се съчетават.

Социалистът коментира и ситуацията в СОС, при която от осмия опит бе избран председател. Народният представител е категоричен, че изборът на председател е можел да се случи и без гласовете на съветниците от БСП. По думите му безпринципните компромиси удрят партията и това не може да остане без последствия. Вигенин посочи, че свалянето на доверието от общинските съветници е ясен сигнал.

Вигенин подчерта, че политиката "всички на масата" е характерна за столицата. Водихме дълга борба да се оттласнем от този начин на управление, поясни той. Според него съпротивата на ГЕРБ е добре планирана акция. ПП бяха изолирани от управлението на София. ГЕРБ ще си запазят кадрите, няма да има ревизия, а моделът на управление в София се затвърди, уточни той.

Вигенин е категоричен, че градската организация на БСП трябва да поеме отговорност за случилото се. Бяхме вкарани в излишен вътрешен конфликт преди евроизборите, допълни той.

Припомняме, че некоалиционните партньори влязоха в спор за това кой да е външен министър след ротацията. ПП-ДБ настояват това да бъде акад. Николай Денков. От ГЕРБ са категорични, че трябва да запазят МВнР. Те предлагат Мария Габриел да съчетава постовете на премиер и външен министър. Борисов изтъкна и готовност ГЕРБ да предложи друг кандидат за външен министър.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук