"Няма да има вдигане на ветото, каквото и предложение да дойде от Френското председателство", категорично заяви заместник-председателят на Народното събрание (НС) Кристиан Вигенин.

"Смятам, че господин Никола Минчев абсолютно в съответствие с правилника и с решенията на Народното събрание не допусна ново гласуване по това дали да е закрито заседанието, така че основанието, по което беше формално поискана тази оставка, всъщност е спазването на правилника и законите, така че всички си признаха, че на практика решението за неговата оставка е политическо и то не е свързано с неговата работа", каза Вигенин пред БНР.

"Дори според правилника подобно искане за оставка на председателя, за отстраняване на председателя, може да се иска при системни нарушения. Новото мнозинство реши брутално да се разправи с председателя и да се опита да обърне и правилника с хастара обратно, за да покаже, че вече има други, които определят правилата на играта", допълни той.

"Би трябвало господин Мирослав Иванов да ръководи днешното заседание в Народното събрание, тъй като в ситуацията, в която сме от вчера, временно председателството на Народното събрание се поема от заместник-председателя от най-голямата парламентарна група", отбеляза заместник-председателят на Народното събрание и допълни:

"В случая това е Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната". Той изпълнява тази функция до избирането на нов председател. Изборът на председател по правилник трябва да се състои в 14-дневен срок".

"Няма да има вдигане на ветото, каквото и предложение да дойде от Френското председателство", категоричен е заместник-председателят на Народното събрание.

БЛИЦ припомня, че в четвъртък се появи информация, че се очаква официално да бъде изпратено до българското правителство френското предложение за вдигането на ветото от страна на България за Република Северна Македония (РСМ).

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!