Вчера мина експертната среща по икономиката с "Има такъв народ" /ИТН/. Има доста разбиране и съвпадение по нашите програми, но има и някои различия като доходите и данъчното облагане.

Въпреки всичко има едно общо разбиране от нуждата за облекчаване на доходите за младите семейства, за семействата с деца. Като цяло мога да потвърдя думите на г-жа Нинова, че на тези срещи виждаме един добър подход от страна на ИТН, което ни дава надежда, че се отнасят много сериозно.

Това сподели в сутрешния блок на БНТ народният представител от БСП и заместник-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин.

,,Нашият Национален съвет постави още едно условие – ще вземем окончателното си решение дали да подкрепим кабинет с мандат на ИТН, когато видим неговия персонален състав и подпишем споразумение, с което да се ангажира с бъдещите политики.

Не може просто на добра дума да се подкрепя на сляпо, а и ние твърди ангажименти не сме поемали. Поканата дойде от ИТН по конкретни политики, а не са ни канили, за да предлагаме министри'', разясни още Вигенин.

Разбирам сложността, в която се намира ИТН, но дори да не наричаме такова споразумение коалиционно, трябва да имаме писмени гаранции за политиката, която ще следва бъдещето правителство. Но за нас съставът е важен, Националния съвет се произнесе по тази тема, уточни той.
,,Разбира се, че ни интересуват имената на министрите, но това е процес със съответните стъпки.

Защо да питаме за министри, ако имаме различия в програмите? Когато видим, че сме удовлетворени от тези разговори, ще направим следващата крачка, която е подписването на споразумение и състав на правителството. Пак ще повторя, че подкрепа на сляпо няма да дадем'', подчерта още веднъж депутатът от БСП.

Вигенин разясни, че от левицата водят разговори и с останалите две формации в лицето на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", тъй като по думите му накрая ангажиментът им ще бъде общ относно подкрепа на правителството.

Към средата на следващата седмица ще имаме яснота какво да очакваме от ИТН, тогава ще поставим въпроса за споразумението, ще обсъдим дали да бъде четиристранно или пък двустранно, заяви той.

На въпрос как си обяснява факта, че ИТН са изолирали от разговорите ГЕРБ и ДПС Вигенин отбеляза, че целта е да бъде разграден моделът ГЕРБ, а от ДПС са били съучастници в изграждането му.

,,Изборите през юли не промениха коренно картината, но зададоха някаква посока. Отиването на трети избори не е невъзможно, но ще бъде много рисковано за всяка едно формация. След вторите избори стана по-възможен този диалог, който водим в момента. Трябва да направим всичко възможно, за да избегнем отиването на трети избори.

Но да е ясно, че не можем да даваме безпринципна подкрепа. Отговорност трябва да има и тя е в ръцете на ИТН, която спечели изборите'', коментира зам.-председателят на парламента.

Според Кристиан Вигенин президентът "не бави топката" по връчването на мандата и припомни казаното от Румен Радев, че ще връчи мандат когато има готовност сред партиите, и призова обществото и политическите сили да дадат време на ИТН, тъй като все пак са нова партия и минават през един доста сложен процес на формиране на правителство.