БСП не трябва да подкрепя предложените кандидати за премиер и министри на „Има такъв народ“ (ИТН). Това заяви в лична позиция, цитирана от пресцентъра на БСП, Борис Цветков, член на Националния съвет на партията и председател на БСП – Искър.

„Предложените от кандидат-премиера пет приоритета и конкретни политики по тях нито отговарят на най-важните проблеми на българските граждани, нито са формулирани и заявени адекватни решения, нито са разумни сроковете“, обясни в мотивите си Цветков и допълни:

„Другата причина е, че повечето от предложените кандидати за министри са анонимни, без свои досегашни позиции по обществени каузи, неоткриваеми за Google, но със свръхсамочувствие“.

„Като социалист, антифашист и учителско дете съм възпитан на скромност и на самокритичност, което не ми дава възможност да подкрепя хора с такова изобилие на самочувствие без политическо покритие“, аргументира се той.

Цветков е против подкрепата за Гроздан Караджов и Петър Илиев.

Напрежението ескалира: Тежък удар за кабинета на Слави от партията на Мария Капон

По думите му Караджов е „антикомунист от класа, участвал в уволнението и отстраняването на огромен брой професионалисти и социалисти, довереник и сродник на Иван Костов, но и прочул се с обидите към нас протестиращите след инцидента с провокаторката, решила да мине с автомобила си през протестиращите пред Румънското посолство“.

„Петър Илиев – дори формално да е добър юрист – за обществено-политическа позиция, а особено за министър на МВР и вицепремиер по сигурността е необходимо много повече – човечност, диалогичност и скромност. Ние се стремим да върнем демокрацията в България, а не да направим неонацистка и неофашистка диктатура, в която властта и министрите са единствената истина от последна инстанция“, смята социалистът.

Цветков е на мнение, че за България е по-добре да има поредни избори за Народно събрание заедно с президентските, отколкото „поредно правителство на задкулисието, разчитащо на подкрепа основно на десни партии, на бизнес и медийни групировки“.

„Все повече българи виждат и разбират за какъв опит за подмяна става въпрос. Избирателната активност при избори 2 в 1 ще е значително по-голяма от един вид избори. Освен за България и за БСП, и нашата коалиция, е значително по-добре избори 2 в 1, отколкото есента участие в президентски избори с много слаба активност и после парламентарни избори при разпадане на подкрепата за шоумените и участие в избор с натрупани негативи за БСП поради подкрепата за разпаднало се мнозинство“, твърди той.

Проф. Константинов предрече пред БЛИЦ: Има 50% шанс за правителството на Слави! Задава се мазало!

„Смятам, че няма как да бъде обяснено и няма как да бъде разбрано от мнозинството от българските граждани, защо вместо подкрепа за служебното правителство, което получава огромно одобрение, правим отстъпление, като подкрепяме практическото им отстраняване, заменянето им с други, които със сигурност ще се отклонят или поне забавят дегерберизацията“, добави още Цветков.

Според него досегашните действия на БСП за пълноценно участие в конструктивни преговори с цел изработване на приемлива политика и евентуалната подкрепа са били добри.

„Те изпълниха целта си да извадят БСП от изолацията, както и да снемат някои от несправедливи обвинения към партията и отново да покажат на гражданите принципните ни приоритети“, заяви той.

„Но при неприемане от ИТН на основни и важни за БСП и за българските гражданите спешни действия, несъгласието да се подпише споразумение за подкрепа на правителството им и продължаващото им надменно и самонадеяно отношение, прави невъзможно БСП да участва в този предварително обречен шоу-експеримент. Без подписване на публично писмено споразумение за подкрепа с включени в него ясно отразени поети ангажименти за важни политики за хората, подкрепа не трябва да се дава. А такова споразумение с поети ангажименти до момента няма“, категоричен е Борис Цветков.