Една от постоянните български теми отново влезе в новините през миналата седмица. Става дума за магистрала "Тракия" – тема, която отлично илюстрира стила и ефективността на управлението в България, твърди Ясен Бояджиев в коментар за Дойче веле.
На среща със софийския „актив” на социалистите в бившия Партиен дом министър-председателят обяви, че "през последните 20 години не е имало толкова много пуснати магистрали", колкото през мандата на тройната коалиция. Смайващата абсурдност на това твърдение го прави един от най-блестящите примери за засипващите ни като лавина все по-безогледни предизборни измислици и манипулации с фактите, водещи в крайна сметка до пълна подмяна на реалната действителност.
Трагикомични заслуги
Истината в това твърдение се измерва единствено с няколко прерязани от премиера или негови министри ленти на няколко кратки магистрални отсечки, за чието построяване обаче днешната коалиция няма никаква заслуга. Строителството например на пуснатите по време на това правителство два участъка от магистрала "Тракия" започна далеч по-рано, в мандата на предишното, но всъщност стана възможно благодарение на по-предишното правителство.
Трагикомичната заслуга на днешния министър-председател се изчерпва с това, че, както и сега, в период на задъхан предизборен пи ар в навечерието на местните избори, през 2007 г. той набързо откри отсечката до Стара Загора, преди да е поставена необходимата маркировка. В резултат още в деня на откриването там станаха седем катастрофи. Разбира се, не можем да обвиняваме премиера за липсващите пътни знаци, но това не прави твърдението му за магистралите по-вярно. И по-малко цинично.
За да разберем дълбочината на този цинизъм, трябва да си дадем сметка, че поради ред вътрешни и външни обстоятелства днешното, а в голяма степен и предишното правителство бяха първите в историята на така наречения български преход, които реално имаха възможност да направят нещо съществено в магистралното строителство.
В действителност обаче през последните години не само няма нито една довършена магистрала, каквито обещания чухме многократно, а на практика няма и нищо започнато. Затова пък именно в пътния сектор избухнаха най-големите корупционни скандали, довели до загуба на стотици милиони евро. А състоянието на всички започнати магистрали представлява абсолютен батак от отчайващи закъснения, спряно или неясно финансиране, провалени процедури, объркани, непрекъснато менящи се намерения.
В България нещата стават бавно или въобще не стават
Докато бяха в опозиция, днешният премиер и регионалният му министър бяха едни от най-яростните критици на договора за концесията на магистрала „Тракия”. Когато обаче, коалирани с авторите на концесията, дойдоха на власт, започна безкрайна игра, в която ту щяхме да се отказваме от нея, ту щяхме да я подобряваме и изпълняваме. И така почти три години, докато през 2008 г. концесията бе прекратена.
След края на упражненията с концесията започна нова игра. Най-напред с бодрото съобщение, че „няма страшно”, защото си имаме наши, български фирми, които са готови веднага да довършат магистралата. После през седмица, през две чувахме, че ще я строим ту с бюджетни, ту с европейски средства, ту с върнатия ни от Ирак дълг.
Никой не се е съмнявал, че имаме „наши” фирми, както и „наши” спонсори, затова никой не се изненада, когато, за да не се карат фирмите, оставащите километри бяха разделени на три и бяха обявени търгове. За да е сигурно кои ще спечелят обаче, в разгара на корупционните скандали след убийствения доклад на ЕК и въпреки тях, един от епицентровете на скандалите – пътната агенция – обяви търга не по европейските, а по нашите си, българските „правила”. С изисквания за участие, на които отговарят само „нашите” фирми.
Номерът обаче не мина – ЕК обяви тези изисквания за дискриминационни и търгът след дълги увъртания и умуване беше отменен. И играта започна отначало. Само миналата седмица в рамките на един и същи ден непрекъснато реформиращата се и вечно недореформирана пътна агенция първо обяви, че ще строи магистралата с бюджетни средства, а малко по-късно - че е внесла искане за европейски средства.
„В България всичко става, за съжаление, бавно”, казва пак пред свои партийни другари премиерът-любител на прерязването на ленти. Може да се добави с още по-голямо съжаление, че често нещата въобще не стават. Като при магистрала "Тракия" – витрината на днешното управление. /БЛИЦ