Главният изпълнителен директор и член на Управителния съвет на КРИБ Евгений Иванов проведе среща в Министерски съвет с вицепремиера по икономическата и демографската политика и председател на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС) Марияна Николова по негова молба.

Основна тема на срещата бяха предложенията на КРИБ за рационализиране на законодателството и процедурите за разрешаване на пребиваване и работа в Република България на чужденци от трети държави, съобщиха от КРИБ.

Депозирани бяха исканията на КРИБ отделно и като продължение на проведената работна среща на 26 ноември 2019 г. в Министерски съвет, на която бяха представени писмени предложения от името на Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ за изменения и допълнения в нормативната уредба за трудовата имиграция, като исканията на КРИБ касаят конкретни проблеми при осъществяване на внос на работна сила в отделните категории.

„Обнадеждени сме от движението на въпроса за трудовата имиграция, особено след като ресорът беше поет от вицепремиера г-жа Николова“, коментира изпълнителният директор на КРИБ след срещата.

„Доволни сме от заявената готовност за предприемане от кабинета на мерки, които да облекчат режима за влизане на работници от трети страни. Приветстваме и резултатите от посещението на г-жа Николова в Индия и проведените там разговори в тази насока, вследствие на което вече са внесени у нас близо 200 строителни работници от Индия“, каза още Иванов.

В резултат на срещата е постигната договореност сигнали от работодатели за нарушения в тази област да бъдат изпращани до вицепремиера Николова, която се ангажира лично да следи евентуални нарушения при облекчаването на процедурите за внос на работници от чужбина.