Търсенето на наказателна отговорност е задача на прокуратурата. Но едва ли вчерашният арест на министъра на околната среда и водите и днешната му оставка е адекватният отговор на водната криза в Перник, който очаквахме всички ние.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Панорама" по БНТ.

В проблема във фокус като във водно огледало се събират всички проблеми в държавата. Едва ли всичко това може да бъде премахнато с магическа пръчка с ареста или оставката на един министър.

Ако е виновен, нека си понесе наказанието, но това няма да реши проблема. Смятате ли, че той е бил единственият човек, който е знаел какво се случва с язовир "Студена" и с всички язовири в страната? Има поне няколко нива под него, които би трябвало да са уведомени, заяви Йотова.

Не може на фона на всичко това няколко дни да се тръби, че някой иска да бутне правителството.

Очевидно този някой е вътре в самото правителството. Трябва да се направи всичко възможно от държавата, за да се прекрати кризата, защото можем да бъдем застигнати от по-тежка криза – санитарно-здравна криза на 40 километра от столицата.

Какво става, ако тръгне епидемия от Перник? Трябва да има вода в болниците, в училищата, в детските в градини в Перник – това е задача номер едно сега. В Перник се бият за бутилки с вода – нещо, което сме виждали в страни от Третия свят, посочи вицепрезидентът.

Големият въпрос е ще имат ли политическата воля да осветлят въпроса с управлението на водите. Защото след сушата да не дойдат наводненията. Нека да се вземат най-адекватните мерки, защото хората не вярват, че държавата мисли за тях, подчерта Йотова.

Тя коментира и словесните престрелки между премиера Борисов и президента Радев. Не е важно какви реплики си разменят министър-председател и президент.

Това не трябва да интересува никой в страната, защото президентът настоява за разговор по съществените проблеми, за тези кризи, в които влизаме постоянно. От другата страна чуваме постоянно вие работите срщу нас, вие търсите конфликти. Не, не търсим конфликт, а казваме това, което чуваме при срещите си с хората, каза още Илияна Йотова, като добави, че двамата с президента Радев работят като екип.