Аз лично съм малко разочарована, защото очаквах някои от по-ресурсните ресори да получи България. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира предложения ресор за българския еврокомисар Екатерина Захариева – стартъпи, изследвания и иновации. 

Искам да пожелая много успех на Екатерина Захариева. Изпитът пред Европейския парламент и съответните комисии никак няма да бъде лесен“, посочи Йотова.  

„Не постът прави човека, а човекът прави поста. Разчитам, че тя ще има много добри взаимоотношения със своя румънски колега, която очевидно ще бъде шапката над българския ресор, както и с поне трима-четирима еврокомисари, в чиито ресори има съприкосновение с портфолиото, което получи България“, каза още вицепрезидентът. 

Илияна Йотова посочи, че се е надявала страната ни да получи ресор регионална и кохезионната политика. 

„Ние имаме нужда от това България да казва тежката си дума за една политика, която днес е поставена под въпрос. Голяма част от средствата, които се предвиждат за кохезионна политика – политиката на сближаване на европейските региони, отиват за съжаление в други пера“, коментира Йотова. 

„Мечтаех си България да отговаря и за разширяването. Не е добре, че разширяването отива в друга страна от Балканите – Словения, както и миграционната политика в Австрия.

Много дипломатически усилия и дарби ще са нужни на Екатерина Захариева, за да се справи. Искрено ѝ пожелавам успех“, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.