Уважавам институциите в България, политическата отговорност се носи от българските лидери. Премиерът има своите анализи и позиция, не искам да коментирам - така генералният директор на ЮНЕСКО и български кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова коментира от Ню Йорк "заръката" на Борисов да е първа или втора на днешното гласуване.
В противен случай тя може да бъде сменена като българска кандидатура, даде да се разбере премиерът по-рано този месец. Бокова направи изявлението пред репортер на БНТ непосредствено преди да излязат резултатите от гласуването, които този път й отредиха 6-о място. Това е едно предварително позициониране, с цветните бюлетини гласуването предстои, каза още Бокова.

Подчерта, че винаги досега е била първа сред жените и даде пример с Кофи Анан, който е бил избран след 7 гласувания. При петия вот на 26 септември обаче Бокова загуби лидерската позиция при жените. Изключително съм благодарна на българския президент, нетовите думи правят впечатление - той е държавен глава. Смятам, че мога да продължа с неговата подкрепа, каза още Бокова.

Росен Плевнелиев описа Бокова като истински лидер и най-добрият кандидат за пъривя пост в ООН в речта си пред общото събрание миналата седмица, после даде прием в нейна чест в Ню Йорк. В същия ден Кристалина Георгиева, която също бе в Ню Йорк, заяви пред журналисти, че за нея е изключителна чест толкова много хора да я окуражават също да се кандидатира.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!