Новият служебен вицепремиер по еврофондовете се казва Атанас Пеканов.

Младият експерт, който съвсем наскоро навърши 30 години, е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO), във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien).

От снимка в профила му в социалните мрежи става ясно, че той е запален почитател на "Супермен", тъй като на един от фотосите е именно с тениска на супергероя. 
 


На 1 май пък е отпразнувал 30-тата си годишнина на изискано празненство. Пеканов ще има нелеката задача да разпределя стотици милиони в държавата, докато се създаде редовно правителство. 

Атанас Пеканов е работил в Европейската Централна Банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес и магистратура по икономическа политика в University College London. 

В момента е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите парична и фискална политика. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България. 

Два пъти е избран за стипендиант на Българската Народна Банка (2015, 2019). През 2018 също е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. Член на Инициативата за млади изследователи на Института за Ново икономическо мислене (Institute for New Economic Thinking).