Депутатът от ГЕРБ Валентин Николов е острието, с което се громят злоупотребите и нарушенията в сектор Енергетика. Именно той, заедно с оглавяваната от него Комисия по енергетика, разкри злоупотребите по заграбване на мина „Бабино“ за над 60 млн. лева.

Мините са продадени по скандален начин за 1 лев, а и най-вероятно без конкурсна процедура. Акциите, на стойност 35 млн. евро, обаче после са препродадени, а в държавата не е внесен нито лев от тези милиони, разкрива далаверата Николов. Разследването вече е внесено в прокуратурата.

Като изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов дава сигнал  до прокуратурата за източване на ВЕЦ „Козлодуй”, който от 12 милиона лева проектна стойност достига впечатляващите 25 милиона лева.

 Не по-малка секира готви Николов и за олигарсите в енергетиката. Той е подготвил специален Закон за горивата, който, ако бъде приет, ще пресече контрабандата на горива и ще внесе по-голяма регулация на пазара. По данни на Министерство на финансите, нелегалната търговия ощетява бюджета с 1,2 млрд. лева от неплащане на акцизи и ДДС на горивата. Причината е, че нарушенията на пазара на горива у нас се извършват основно от фиктивни фирми, чрез които се източват акцизи и ДДС. Ако бъде приет законът, ще бъдат засегнати интересите на много енергийни олигарси.

Валентин Николов или Острието на ГЕРБ, както също го наричат приятелите, е признавал, че ако няма подкрепата на колегите си от ГЕРБ, както и политическата воля на партията, той никога не би могъл сам да води битка срещу олигарсите или да се бори с незаконната търговия на горива.  Сега той отново се кандидатира за депутат на ПП ГЕРБ и се състезава в 23-ти МИР София – най-големият избирателен район в България, с бюлетина № 11, преференция 7. Ако спечели, Николов се е зарекъл да продължи да се бори със злоупотребите в енергетиката и да повиши контрола на държавата в сектора.