На срещата на външните министри в Букурещ избухна конфликт между външният министър на Сърбия Ивица Дачич и албански политици. Косовският му колега Беджет Пацоли открито го заплаши с убийство, пише електронното издание на сръбския ежедневник „Курир“, цитирано от Фокус.

Безпрецедентен дипломатически скандал се състоя на среща на външните министри в Букурещ, когато косовският външен министър Беджет Пацоли открито заплаши с убийство сръбския си колега Ивица Дачич! Пацоли, както е научил от свой източник сръбският ежедневник, „безсрамно и на сръбски“ е казал на Дачич: „Ако има атентат, да знаеш, че сме ние, албанците“.

По-рано първият дипломат на Сърбия отбелязва, че на масата има двама министри на външните работи на Косово, визирайки това, че и.д. началник на дипломацията на Албания Гент Чакай е родом от Косово. „Защо Косово има двама външни министри на масата? Това е тежка провокация на (премиера на Албания) Еди Рама“, заяви Дачич.

„Иначе Рама е и министър-председател и министър на външните работи на Албания, но Чакай е и.д. министър на външните работи, след като Рама му прехвърли всичките си правомощия. Тук е и косовският министър Пацоли“. На въпроса на Дачич отговорил Чакай, като посочил, че тази провокация е могла да дойде и по-рано, защото Косово и тогава е имало двама външни министъра, визирайки самия Дачич. „Вие сте от Призрен, нали? Аз съм албанец от Косово и тук представлявам Албания“, заявил той.

Според ежедневника сръбският външен министър не е останал длъжен. Дачич им е отговорил с едно изречение: „Да, прави сте, всички сме от Сърбия, Косово е Сърбия“. „Разгневен и неспособен да направи нищо“, Пацоли го заплашил с убийство, а след това Дачич отбелязал само: „Много си нервен“.

„Това не е обикновена заплаха, а нещо много сериозно и изключително недопустимо, защото идва от длъжностни лица и е публично оповестено“ - казва събеседникът на сръбското издание.