Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 72 часа да напуснат страната. Днес нота с това съдържание бе връчена на заместник-ръководителя на руското посолство, съобщиха от ведомството.

МВнР получи писмо от Прокуратурата на Република България, в което се съобщава, че двамата дипломати са осъществявали на територията на страната дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Доказателствата са събрани в рамките на образувани по сигнал на ДАНС досъдебни производства за престъпления срещу Републиката, уточниха лаконично от държавното обвинение. 

Ето кои са двамата уличени руски шпиони, жените им се срещали с резидента Иван Илиев

В пресъобщенията на министерството и прокуратурата не се посочва дали двамата руски дипломати имат отношение към действията на обвинените за шпионаж в полза на Русия бивши и настоящи военни, за които държавното обвинение даде пресконференция с презентация в петък.

Посолството на руската федерация в България заяви, че "този пореден безосновалелен демарш на българските власти няма да допринесе за по-нататъшното изграждане на конструктивен руско-български диалог. Руската страна си запазва право за ответни мерки".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ