Три цели сме си поставили. Искаме да осветлим най-големият проблем в българската политика - корупцията и неработещата правосъдна система. 

Това заяви в ефира на bTV бившият премиер и депутат от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

"Втората цел е да се види кой къде се намира. Третата цел е, че когато стане ясно кой от коя страна е, тогава може да видим има ли основа за подкрепа на правителство. Правителство, което в един наситен парламент, ще може да управлява", каза той.

ПП-ДБ разкриха нестандартното си предложение, ето я ДЕКЛАРАЦИЯТА им

"Обичам да говоря за слона в политиката. Ако не решим проблема с корупцията по високите етажи, няма защо да има правителство", смята още академикът.

По думите му ПП-ДБ просто продължават това, по което са работели до този момент. 

"Нека да видим другите къде са. Ако ще отиваме на избори, нека да е било ясно, че явно в това НС нищо не може да се направи", заяви Денков.

"Най-важните задачи в момента са в НС. Ако нямаме работеща правосъдна система, действително какво правят министрите и премиерът, става второстепенно", смята той. 

ПП-ДБ се жалят пред президента, Денков предложи нещо нестандартно

"Нашият голям проблем е, че непрекъснато заобикаляме реформите при корупцията. За мен е неясно защо Калин Стоянов все още е министър на вътрешните работи - след насилието по протестите, след човека, който почина в Стара Загора, след починалия арестант в Ямбол. Този човек няма усещане, че трябва да промени подхода в МВР", заяви Денков.

Златимир Йочев набързо контрира, че именно Кирил Петков е предложил Стоянов за поста и дори го е признавал пред него. 

Денков тогава запелтечи, но се измъкна така: 

"Важно е да гледаме кой как работи", заяви той.

Според него ключът да се направи правителство е да се намери кое може да обедини силно фрагментирания парламент, тресящ се от вътрешни кризи. Той вижда обединение около темата за корупцията. 

"С ДБ работим много добре, Нормално е да има различни гледни точки. Абсолютно убедени сме, че имаме общи приоритети, цели и ценности. Ние искаме и ще работим заедно. Това, което ни различава често, е как да си постигнем целите. Важното е, че намираме общи решения", каза той.

Петков плаши: Идва Видовден! Ако Радев направи това, то веднага ще...

"Няма какво да убеждаваме партиите да ни дават подкрепа, те ни знаят приоритетите. Нека всеки сам си реши къде е", каза още Денков.

"Снощи изпратихме декларация до всички партии в парламента. Реакциите са леко прибързани на партиите. Ние искаме тези закони да са приети. За това нещо ни трябва време. В 48-то НС президентът осигури такова време, точно давайки възможност на партиите да преговарят, за да търсят диалог. Смисълът на конституционната процедура е да се търси редовно правителство в рамките на парламента и то стабилно", заяви Денков. 

Според него трябва повече време на ПП-ДБ, за да свърши достатъчно работа и да обедини парламента. 

"Ако се види, че няма мнозинство, ние веднага ще върнем мандата. Радев ще изчака да види настроенията. Искането ни не е в противоречие с Конституцията", уточни депутатът.