Водеща на Нова тв взриви ефира с коварен въпрос към Балабанов, той обаче не си поплюва

Политикът обясни как ИТН възнамерява да ръководи два кръга от преговори, ако се постигне съгласие

Нищо не е ясно в този момент, ако беше ясно, този процес щеше да е тотално блокиран. Затова ние още в началото на 50-ия парламент влязохме със заявката за разум и диалогичност. 

Това заяви в ефира на Нова тв Станислав Балабанов от ИТН.

"Ще седнем на масата и ще видим има ли шанс за излизане от политическата криза. Именно затова предлагаме формулата за експертен кабинет. Вчера в президентството умишлено използвах изразът, че "политическите лидери на баламосват", призна той. 

По думите му не може сега да казват, че няма как да се разберат, а след два месеца ще могат, но след като се изхарчат още пари за избори. 

"Това е предателство към българите. Сигурно тогава ще има някаква тайна партийна договорка", прогнозира Балабанов. 

"ИТН ще се отнесе изключително отговорно и към разговорите и към начина, по който ще водим разговорите. Ние казваме така - сядаме на масата, за да видим има ли препокриване и пресечни точки по приоритети, които са важни за държавата", уточни депутатът от ИТН.

По думите му, ако има разбирателство по политики, то ще се премине към втори кръг от преговори, за избиране на подходящи кадри. 

"ГЕРБ сигурно ще се отзоват на разговори. Мисля дори, че "Възраждане" също ще се отзоват на разговори. Нека видим какво ще се случи след това, не може да говорим предварително", каза още политикът.

"Преговорите трябва да се случват пред очите на всички. Ние по време на първия и втория мандат от институционална гледна точка се срещнахме с представителите на ГЕРБ, както после и с тези на ПП-ДБ", заяви Балабанов и добави, че именно с вторите не са имали почти никакви различия относно антикорупционното законодателство, но просто им е бил поставен ултиматум за декларация, която трябвало да подкрепят.

"Първият мандат беше блокиран, защото изглеждаше прекалено политически. Вторият мандат си отиде, защото ПП-ДБ мина по бързата писта, без особена подготовка. Нашата програма не е обвързана с конституционни срокове, не задължаваме никого да приема нещо със срокове иначе отиваме на избори. Всичко ще се случи пред вас и ще видите", обеща той.

Водещата на Нова телевизия пита госта си дали може да е честна с него, а той и даде позволението си:

"Това, което ми говорите, ми звучи, като един много удобен и много коварен капан за опонентите ви", заяви Мира Иванова. 

Балабанов обаче контрира, че всичко ще е пред очите на всеки.

"Първо искаме да намерим пресечни точки по отношение на управленската програма и после, ако има съгласие, ще изберем премиер. Личността ще бъде избрана колективно - от хората, които са се съгласили вече за определените политики", обясни Балабанов.

Според него предложеният за премиер трябва да е обединител на нацията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!