Не знам на какво казваме голямото харчене. В последните години видяхме, че се вдигнаха много социални плащания. Вдигнаха се заплати на лекари и учители. Видяхме, че въпреки това останахме в 3% дефицит. Тази година се подсигуриха всички социални плащания в увеличен размер, както е по закон.

Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на ПП и министър на финансите Асен Василев.

„За да се развива една страна трябва да има инвестиции. Проблемът на България е, че в последните 15 години се залагат средства за инвестиции, и никога не са изпълнени“, каза той.

Водещият на „Панорама“ зададе въпрос, който размя Асен Василев:

„Този бюджетен дефицит няакаква свещенна крава ли е, някакъв кръст на стената ли е, какво е?“, запита той, а финансовият министър прихна.

„Бюджетният дефицит от три процента не е самоцел. Това е дефицитът, който една държава може да поддържа, без да се вдига съотношението на дълг към БВП. Т.е. да не задлъжнява. Между ръст на инфлацията и БВП това да има 3% дефицит спокойно се покрива от ръста в държавата. Това гарантира устойчивост на публичните финанси“, каза той с усмивка.

„Не правя игри със сметките. Не искам да коментирам действията на служебното правителство и това какво то е виждало реално и какво е казвало публично. Още миналата година казахме, че годината ще завърши на 3%, тя завърши на толкова“, каза той.

„Правим бюджет без някакво напрежение. Има искания, в размер на 300 млн., които могат да бъдат преразпределени в рамките на тези разходи“, добави той.

„Всъщност се видя, че България може да се развива и да инвестира и в човешкия капитал и в инфраструктурата и да има социална система, която да намалява неравенствата“, констатира Василев.

Според него неравенствата до 2021 година между хората у нас са растели, но в момента не е така.

„Това означава, че сега не се формират гета. Всеки има равен шанс, достъп до образование и здравеопазване. Всеки може да се придвижва нормално“, добави Василев.

„Колкото повече се събира ножицата, толкова повече икономиката расте по-бързо. Това е доказано икономически. Когато една икономика даде равен шанс, тя може да вземе най-доброто от своите граждани“, заяви финансовият министър.

„Аз не съм министър, за да давам или да не давам. Аз съм на този пост, за да задавам въпроси. За полицията например попитах как, ако вдигна заплатите на полицаите, това ще се отрази в по-добра услуга. Тук е преценката на целия МС реално“, добави той.

„В правителството се работи много по-спокойно, отколкото в парламента. Внесохме смислен бюджет. Решенията на правителството като цяло се вземат консенсусно, няма драми“, каза той.

Според него държавата трябва да присъства институционално на „Росенец“, за да няма проблеми там.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук