Суданският президент Омар Башир бе свален от армията в четвъртък, след месеци на антиправителствени протести срещу трийсетгодишното му управление. Това предава AFP.

„Обявявам като министър на отбраната свалянето на режима и задържането на неговия лидер на сигурно място“, заяви министърът на отбраната Авад Ибнуф в кратко телевизионно обръщение към нацията.

„Преходен военен съвет ще замени Башир в продължение на две години“, каза той, добавяйки, че границите и въздушното пространство на страната ще бъдат затворени до второ нареждане.

Башир, който дойде на власт през 1989 г., беше един от най-дълго управлявалите в Африка президенти. Той е издирван по обвинения в геноцид и военни престъпления от Международния наказателен съд.

От рано сутринта огромни тълпи от ликуващи суданци започнаха да изпълват площадите в центъра на Хартум в четвъртък, когато армията обеща „важно съобщение“, уточнява Фокус.

Пеейки „режимът е паднал“, хиляди излязоха пред армейски щаб, където протестиращите стояха в продължение на шест дни и бяха периодично прогонвани от полицията.

Протестите, които избухнаха през декември след утрояването от правителството на цената на хляба, бяха най-голямото предизвикателство за дългогодишното управление на Башир.

Агенцията за сигурност обяви също, че освобождава всички политически затворници.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!