Руският президент Владимир Путин може да заплаши Запада с ядрени оръжия, ако съпротивата на Украйна срещу руска инвазия продължи.

Това се посочва в доклад на Агенцията за разузнаване на Министерството на отбраната на САЩ.

„Продължителната окупация на част от украинска територия заплашва да изчерпи руските войски и да намали техния модернизиран оръжейен арсенал, докато икономическите санкции вероятно ще доведат Русия до продължителна икономическа депресия и дипломатическа изолация“, каза директорът на разузнаването генерал-лейтенант Скот Берие.

Според него комбинацията от украинско неподчинение и икономически санкции заплашва „способността на Русия да произвежда модерни прецизни боеприпаси“.

Тъй като тази война и нейните последици бавно подкопават силата на Русия, Русия вероятно все повече ще разчита на ядреното си оръжие, за да демонстрира сила пред вътрешната и външната си публика.

Агенцията на Пентагона е мрачна относно залозите преди разговора между президента Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин. Докато американските служители се мъчат да разберат позицията на Китай по отношение на войната, Байдън ще потърси помощта на Си Дзинпин, за да увеличи натиска върху Москва за прекратяване на войната.