„Радвам се, че след толкова години в българската политика направих една школа. Сега виждам, че лидерите на най-голямата дясна и най-голямата лява партия говорят тези, които аз съм излагал през годините”, каза той за коментарите на премиера по повод мигрантската криза. Това заяви в ефира на "Събуди се" председателят на ПГ на Обединени патриоти Волен Сидеров.

„Аз съм предлагал нещата, които сега се чуват”, подчерта той.

 „Миналата седмица лидерката на опозицията критикуваше правителството защо не взима повече мерки за мигранти. През 2013-2014-та аз предлагах същото, имаше техен премиер – Орешарски. Предлагах затваряне на границата. Сега го чувам от премиера същото нещо. Е, след 5-6 години закъснение, но пак се чува. Това е добре, защото най-после България изразява на глас това, което е нейният интерес. Чувам от премиера нещо, което преди години щеше да е наречено национализъм, шовинизъм. Европеец съм, но първо съм българин – това съм го повтарял стотици пъти”, заяви Сидеров.  

Все пак той каза, че динамиката, по която се развива света, не може да го прави спокоен.

„Спокоен не може да бъде човек в тази динамика в света, но най-накрая България се чува. Европа гледаше на нас като периферия. Председателството допринесе да се чуваме по-добре. И вече обстоятелствата, че в самата Европа обществените настроения карат техните лидери да почнат да говорят като това, което заклеймяваха довчера. Националисти и ксенофоби ни наричаха”, подчерта лидерът на Атака.

Популизъм ли са притесненията покрай мигрантската криза, особено на фона на намаляващия поток? Лидерът на Атака изрази друго мнение.

„Тук става дума за инстинкт за самосъхранение. Хората в Европа видяха, че това безконтролно нахлуване на вълни от незаконни нарушители на границата, защото Европа бе приела политиката под външен натиск и казваше – давайте ни още. Това, което липсва на диалога и коментара по темата е, че лидерите в Европа все още не стигат до същината на проблема, кое предизвика тази мигрантска вълна. Не е ли това политиката на САЩ в Близкия изток и Северна Африка, която запали няколко огъня. Разрушиха Либия. Какво е Либия сега? Една безконтролна територия, от която бягат хиляди и хиляди. Египет – на власт дойдоха „Мюсюлманските братя”. Ирак – разрушена територия, от която се роди ИДИЛ. Сирия – не успя, защото се намеси Русия”, заяви той.

„Всичко това са удари, нанесени от американската военна машина, понякога пряко, и от техните служби и сателити в региона – Саудитска Арабия, Израел и тнт. Това предизвика вълните на мигранти и ние трябва да го казваме. Следващата стъпка ще бъде това, европейските лидери да посочат САЩ и да кажат: „Вие сте виновни за това, което търпим сега”, подчерта Сидеров.

„Соросовите НПО-та и мрежата на Сорос казваха да приемаме още, но в същото време САЩ не приемаха мигранти. Европа да се наводни, да стане по-слаба, по-уплашена, да изнасилват посред бял ден в Кьолн, Париж и тнт.”, заяви той.

Политикът заяви, че формирането на мигрантски центрове извън ЕС вече е технически въпрос, който трябва да се реши на формата Съвет на върха.

„Идеята на Борисов е много добра. Извън, а не вътре да ни карат да построим общежития. А навън, защото да подчертая, това са незаконни, това са нарушители. Още го има в Наказателния кодекс, да припомня. Оттук нататък, ако започне да се прилага това ще е една спирачка, защото не са прекратени нещата. Не е свършила тази амбиция на големите империи, да слагат ръка на територии и да разбъркват цели проблеми”, каза Сидеров.