"Кризите, които държавата изживява в момента, са в резултат на дългогодишната дясна политика в управлението. Това важи в пълна сила за здравната, включително КОВИД кризата и енергийна криза. Затова и БСП вижда промяната в засилването ролята на държавата и връщане на тази на социалната държава. Държавата трябва да си стъпи на краката и да се изправи." каза Вяра Емилова при среща с членове и симпатизанти в Силистра. 

На срещата присъства и Мая Димитрова - народен представител от БСП и зам.председател на комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание.

БСП иска засилване на ролята на държавата при управлението на страната и това намира израз в защитаваните политики в Бюджет 2022, където основни приоритети са подкрепа за икономиката и грижа за хората.

“Борбата с монополите се явява приоритетна задача за БСП, която правителството ще изпълни като се засили ролята на държавата в управлението в интерес на българските граждани. Започнахме с дейността на мобилните оператори и колекторските фирми. До края на февруари в парламента трябва да бъде внесен закон за колекторските фирми, като целта е да са ограничи тормозът върху хората от своеволията на колекторските фирми”, припомни Вяра Емилова.

"По отношение на социалната държава ключово място заема политиката по доходите. В следствие на кризите, бедността и неравенствата се увеличават. Нашата грижа са слабите, уязвимите и бедните", каза Емилова. 

Като зам. председател на социалната комисия Мая Димитрова сподели, че се подготвя един от най-социалните бюджети в България. Социалните разходи са увеличени с над 30% спрямо 2021 г. това възлиза на 20 млрд. лв. за социална политика. В които са включени: преизчисление на пенсиите; увеличаване на подкрепата за семействата за отглеждане на деца; вдигане на минималната работна заплата; увеличаване на обезщетенията за безработица и увеличение на помощта за хората с увреждания.

Социалистите изразиха желание за повече срещи и дискусии по проблеми, вълнуващи живота и битието на жителите на Силистра и региона. Изразена бе подкрепа за решението на Конгреса за отхвърляне на оставката на председателя на БСП Корнелия Нинова, като подчертаха, че не е сега моментът за провеждане на вътрешнопартиен избор, когато партията е в управлението на страната и има шанс да реализира своите предизборни обещания – особено тези със социална насоченост.