Пропадналият след първия дъжд, чисто нов булевард във Варна, който се оказа и най-скъпото пътно съоръжение в света, струващо близо 40 милиона на километър, не е просто поредната лъснала, под въздействието на атмосферните условия корупционна сделка. Това е българският политически модел, онагледен в един пример. Това се казва в позиция на партия "Възраждане", разпратено до медиите.

Истината е, че корупцията у нас е придобила такива чудовищни размери, че е обхванала практически всички сфери от обществения, икономическия и политическия живот на страната. Всички основополагащи системни връзки на обществото ни, без изключение са дотолкова поразени от това злокачествено явление, че корупцията се е превърнала в ни повече, ни по-малко в същностна характеристика на страната ни и структуроопределящ фактор за огромна част от социалните процеси, които се развиват в нея. И тук не говорим само за голямата корупция на „белите якички“, която е явна за всички, а и за ежедневната битова корупция, която задушава обществото ни и чиято съвкупна вреда е не по-малка от другата.

30 години вече се нагледахме на стратегии за борба с това явление, коя от коя по-ялова. То не бяха прозрачни управления, то не бяха поправки в Закона за обществените поръчки, които винаги оставяха вратички за „наши хора”, създаване на агенции, комисии и комисийки и така нататък, и така нататък… И какъв е резултатът? Булевард, който е за основен ремонт, няколко дни след откриването му! И това в един от най-големите градове на България, където все пак има все още някакви свободни медии, критична маса от граждани и политически сили, които са опозиция на корупционния модел „Портних” и все пак някаква форма на обществен контрол. А сега си представете какво е положението в малките общини, по-голямата част, от които са абсолютно феодализирани от политико-олигархичната върхушка. Положението е страшно!

И днес има хора, които се надяват на някаква европейска прокуратура или на Европа по принцип. На коя Европа, питаме ние от Възраждане!? На тази, която вече три десетилетия колаборира с престъпниците на прехода, довели страната ни до състоянието на някоя централноафриканска република!? Само и само да ни вкарат в техния съюз, със статут на безгласна провинция. Да им купуваме боклуците, които не дават и на прасетата в собствените им страни и да изпълняваме външнополитическите им нареждания.

Ние от Възраждане, смятаме че спасението ни е в нашите собствени ръце и не можем да поверяваме бъдещето си на някой друг.
Време е да си върнем страната, а това повярвайте, няма да стане с благословия отвън. Нито някой друг ще вкара корумпираният български политически елит в затвора. Това си е работа лично наша, национална.

Повече от 70 години България е в плен на различни глобалистки илюзии, пренебрегвайки собствените си национални интереси и идеали. Оттогава този гибелен политически курс ни принуждава да се съобразяваме с реалности и положения, остро противоречащи на собствените ни потребности. Причината за това е една и тя е добре известна – както преди 1989 г., така и днес България съществува в условия на ограничен суверенитет. Поставени в тях, при взимането на каквото и да е вътрешно или външнополитическо решение, водещото за нашите политически елити, обикновено не е това, което би било полезно за нацията и държавата, а какво би казала метрополията и дали няма да наруши някое нейно писано или неписано правило. На тази политика трябва да се сложи край! Десетилетното съществуване с този изкривен и неестествен политически модел постави под съмнение основни за нашето национално съществуване ценности, разбирания и категории, които претърпяха многократни опити за ревизия. Някои от тях, за съжаление, успешни. Наложеното ни отвън управление се опитва да ни убеди, че ние нямаме и не можем да имаме собствени национални интереси извън конкретния военно-политически блок, който обитаваме, а ограничения или липсващ суверенитет е най-доброто, което може да ни се случи. Ние, от Възраждане, не сме съгласни с това!

Промяната ще дойде, когато вземем съдбата си в свои ръце и свалим компрадорската върхушка от власт. След това, бърз съд и както се казва, всекиму своето!

Възраждане – само ние можем!