Решението на Конституционния съд показва, че Конституцията живее и нещо, което е записано в нея с оглед на практиката, показва своите реални измерения. Аз не смятам, че главният прокурор трябва да бъде обявяван за престъпник, за да се прецени дали той отговаря или не на определени високи стандарти.

Това заяви конституционният съдия и бивш служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов пред БТВ за вчерашното решение на КС.

Той поздрави конституционните съдии за решението, което е категорично. Янаки Стоилов не е участвал в него, за да не бъде страна по дело, което лично Стоилов е водил.

Янаки Стоилов не иска да прави предвиждания какъв ще бъде изходът от решението на Конституционния съд, но този ВСС е към края на своя мандат и в началото на октомври месец трябва да започне работата на новия.

Показано е, че има механизъм, който оставя стандартите твърде високо, посочи Стоилов. Той даде пример с изготвянето на Плана за възстановяване и устойчивост, където бившият служебен правосъден министър избягвал да се обвързват въпросите с отчетността и обвързаността на главния прокурор с промени в Конституцията, защото в един момент може да се върне и да стане реална причини България да загуби реална част от средствата.

Според него е добре, че премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета Лена Бориславова ще се явят на разпит във ВКП. Той препоръча на правителството да пресича корупционните прояви, както тези, които представляват нарушение, но и тези закони, които правят възможна корупцията.

Трябва да се направи здрава основа за проблемите в съдебната система, настоя Стоилов. Добре е, че има такава временна комисия, но това не е лековата тема, която се подхвърля банализирано, каза още Янаки Стоилов.

Той предупреди, че съдебните въпроси имат различни решения в Европа, а трябва да се намери развитие, което да е в интерес на българските граждани, юристите и правосъдието.