Партия РЗС ще внесе сигнал до главния прокурор Борис Велчев и ДАНС срещу уволнения зам.-председател на агенцията Иван Драшков. Това съобщи лидерът на партията Яне Янев в парламента.
Сигналът ще бъде внесен и до парламентарната комисия за борба с корупцията и представителството на Еврокомисията у нас. В него се описват държавна измяна, принуда, изземване на правомощия, злоупотреба със служебно положение, нерегламентирани политически и бизнес взаимоотношения, търговия с влияние, разгласяване на класифицирана информация и конфликт на интереси и покровителство на престъпна финансова дейност на негови близки.
Банки, които са финансирани нерегламентирано от Петър Драшков през 1998 г., може би сега се отплащат като финансират бизнеса на племенника му Иван Драшков – младши, коментираха още от РЗС. Партията се позовава информация, разпространена до медиите през април 1998 г., че изпълнителният директор на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус Петър Драшков е извършил сериозни нарушения – внасял е депозити в размер на 3.4 млн. долара в банки в ликвидация.
Партията иска компетентните органи да извършат проверка дали няма връзка между банки, неправомерно подкрепени от Петър Драшков през 1998 г., и бизнес проектите на сина на Иван Драшков. Ще настояваме компетентните органи да проверят информацията, че Драшков е бил в близък нерегламентиран контакт със съсобственика на електронното издание "Фрог нюз" Младен Мутафчийски и да установят каква е ролята и връзката на Иван Драшков в покушението срещу журналиста Огнян Стефанов, каза Янев. /БЛИЦ