Нека да не коментираме думите на представители на политически партии, защото те са де факто в предизборна кампания. Нормално е да има критика. Ние разчитаме на критиката, когато е градивна. Това заяви премиерът Стефан Янев в отговор на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за кризата с високите цени на тока, съобщава Дарик. 

"Цените на тока няколко пъти ги коментирахме. Ще се опитаме да вземем неотложни решения, но това е един проблем, който е в цяла в Европа. В един момент всички европейски политици са притеснени от високите на тока и търсят нестандартни решения.

Преди всичко сме длъжни да намерим решения и в нашата сфера на енергетиката и цените да са поносима. Мерките и решенията ще ги представим в края на седмицата или началото на следващата", прогнозира той.

По отношение на изборите, Янев коментира, че продължава подготовката в координация с ЦИК и другите компетентни институции.

"В момента икономиката ни е в подем, като изключим този факт на повишаването на цените, които засяга хората от малките и средните предприятия. Специално с тези, които произвеждат и обработват метали, не е толкова остър проблема например, защото заедно с ръста на цените на тока, имаше по-голям ръста на металите.

Винаги е въпрос на баланс, утре пазарът може да е различен. В последните няколко месеца виждаме, че икономиката се възстановява, това е положителен тренд. Световната икономика също се възстановява. Нека се опитаме да мислим позитивно", призова той.