Тежката медийна среда в България се дължи на управляващите и на водената от тях политика. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Александър Симов, цитиран от БГНЕС. 

На брифинг в парламента левицата обвини управляващите за ниската позиция на страната в класацията по свобода на словото на „Репортери без граници“. 

Според Симов грешна е тезата на мнозинството, че тази класация е фалшива, а България е трябва да бъде по-високо в нея, защото в страната ни няма случаи на убити журналисти. 

„В България цензура съществува. Повод за това ни дава последния скандал, с който се занимават всички, а именно спряното предаване на Милен Цветков, само защото той си е позволил да се занимава с вътрешния свят на Бойко Борисов покрай новината, фалшива или не, че премиерът си е купил остров. Прочетох обясненията на медията, че не били спазени етични и морални журналистически стандарти и у мен се заражда едно голямо питане – как тези стандарти все важат, когато темите са за Бойко Борисов“, подчерта Александър Симов. 

Борисов за фалшивата новина за гръцкия остров: Ако е истина, подавам оставка! (ВИДЕО) 

Симов възрази на тезата, че свободата на словото е отговорност на самите журналисти. 

От своя страна говорителят на парламентарната група Елена Йончева също коментира появилата се в медийното пространство фалшива новина, че премиерът Борисов има собствен остров. 

„Г-н Борисов си е взел цяла България. Дали си е взел остров или архипелаг, мислейки за своето бъдеще, това трябва да разследват специализираните служби. Големият проблем в България е къде изчезват милиардите“, смята Йончева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!