Твърде голям фокус има върху кметската битка в София. По моя лична преценка той е малко измислен. Това коментира в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.
 

Той допълни, че партията ще се бори за 1 или 2-ма общински съветници в София, тъй като до този момент нямала представители в местния парламент. А в момента организацията се преструктурира.
 
Цонев не е сигурен дали рейтингът на Манолова ще й помогне в надпреварата за градоначалник на столицата.
 
„Мая Манолова има висок рейтинг като омбудсман, Аз не съм убеден, че рейтингът й на обществен защитник ще се прехвърли върху този за кмет. Мая беше много добър депутат, беше много добър омбудсман. Аз не знам кмет ще е – не мога да кажа“, заяви той.
 
„Знам обаче какъв кмет ще бъде Йорданка Фандъкова. Аз лично знам. Защото 10 години управлява”, добави той той.
 
Той допълни, че ДПС в момента е в процес на номинации и предстои да се вземе решение дали ще подкрепят омбудсмана в оставка в кметската битка.
 
Депутатът коментира и думите на Валери Симеонов, че след освобождаването на Цветанов от длъжностите му в ГЕРБ, ДПС са си възстановили мястото.
 
„Ние си възстановихме мястото на трета политическа сила при европейските избори. Една партия си възстановява мястото с парламентарна дейност и избори”, обясни още заместник-председателят на парламентарната група на партията.
 
„Не виждам в този парламент как ще влезем през парадния вход, нито пред задния. Не е въпросът за предсрочни избори, въпросът е какво правим после. Проевропейските и пронатовските партии трябва да определят интересите на България.
 
Дошло е време да се промени формата на властта в България. Искаме всички политически сили да мислят по три пункта – демографска криза, икономическо развитие и образование”, заключи той.