Краткият отговор е не. За съжаление, тази риторика имах възможност да я слушам и като председателстващ заседанията, бях заместник председател на парламента. Доста често влизах на ръба на правилника в словесни престрелки с колегите, защото езикът е безобразие, почти винаги извън контекста на обсъждания политически проблем, просто едно банално махленско  заяждане с политическия опонент, което продължава и в сегашната кампания. 

Това каза в ефира на bTV Йордан Цонев от ДПС, коментирайки възможността за сформирането на кабинет след предстоящите извънредни избори за парламент. 

"В това заяждане няма полемика относно наболелите проблеми на хората, а партийно и лично его. Егото има място в политиката, човек, който не е с голямо его не влиза в политиката, но то все пак трябва да бъде подчинено на общите неща, а те са много. Проблемното поле на държавата е толкова голямо, че аз се чувствам неудобно в последните години, като политик - една от причините е това", каза още Цонев. 

"Гледам и в студията за какво става на въпрос. Ако гледаме реално нещата кака са, би трябвало много лесно да се състави кабинет. В предния парламент имахме евроатлантическо мнозинство от 172 представители. Изобщо не стана на въпрос да бъде подкрепена политика в тази област.

Казвам евроаталантическо, защото в условия на война, на 400 км, никой не може да ни осигури националната сигурност освен членството на НАТО, а в икономическата криза с инфлация няма как да се преборим без инструментите на ЕС.

Затова ни трябва евроатлантичско мнозинство - сигурността от НАТО , инструментите от ЕС и това мнозинство да започне и да решава проблеми", продължи бившият заметсник-председател на парламента. 

"Вместо това гледаме как един политик, който е бил премиер, казва на друг премиер, че няма да се коалира с  него защото бил корумпиран. Това е много грозно", добави той.

По думите му съдебната система трябва да определя кой да е корупмиран, или журналистите. Политик за политик не може да дава такава оценка, камо ли това да е пречка да се коалира. 

"Градските легенди говорят същото и за тях. Те дори и това не искат да направят. Говоря за ПП и ДБ, защото те са партиите, които поставят тази тематика.

ДПС преди една година и месец внесе проект за промяна на конституцията в частта на стъдебната система, много дълбока реформа. Точно такава, каквато искат нашите европартньори.

Една година, в този последния парламент им припомнихме, имаше хора, които не знаят, че сме внесл, а ние им я връчихме лично. Не става въпрос за реформа на съдебната система.

Ако ставаше въпрос за това, диалогът щеше да е започнал още миналата година. Те искат елементарни неща, които те не искат да кажат пред обществото", така Цонев коментира напълните на ДБ и ПП за съдебна реформа у нас. 

При това той продължи с коментарите:

"Елементарните неща са не да погледнем, че съдебната система не работи, включително и в съда, а не само в прокуратурата. Защото Дюкабан, помните ли му приказките за гнилите ябълки в съдебната система? Ми те бяха за съдии, не за прокурори, за съдии, кото бяха отнели собственпостта на една френска фирма. Ние предлагаме такава реформа, която да ни направи съдебната система работеща. 

Не само ние. Къде е диалога? Съдебната система, ширещата се корупция и всичко това са претекст да имат претенции за власт. ДБ и ПП неосновани, неподкрепени електорално, да имат претенции не за участие във властта, а да доминират  властта, да доминират проблемите, да посочват хората, които ще участват". 

Цонев призова да се прочете проекта за конституционна реформа на ДПС.

"Там бъркаме много дълбоко в прокуратурата. Нас няма за какво да ни подозират. В този парламент казахме, че сме абсолютънмо готови за дълбока рефформа, включително и за кадрови решения в съдебната система, след като се убедим, че кадровата реформа не е стани да седна. 

Трябва да се промени тона. Ако ще говорим за съдебна реформа, дайте предложенията на масата. Не може закона на Крум Зарков да представлява съдебната реформа. Той може да е част. Не се почва с това. Почва се с конституцията, защото вътре има неща, които трябва да бъдат решени. Те искат да остане същата нереформирана прокуратура. Но да се сменят хората", каза той. 

"Погледнете закона на Зарков. Той засяга други, как да бъде разследван, сменян и назначаван главния прокурор. Там общия знаменател е това да става само със съдийската квота.

Освен прокурори и съдии, има и следователи, те са част от съдебната система. Допреди не много отдавна те бяха абсолютно независима част.

И могат да станат пак с промяна на конституцията. С това се почва, а не с едно законче, за което маститите юристи казват, че е извън конституцията. Ние ще настояваме да решим първо конституционите въпроси. Не мога да кажа , дали ще го подкрепим или не", каза Цонев. 

Той посочи и две от точките в плана на ДПС за изборите:

- Готови сме за радикална съдебна реформа. да ви кажа нашата програма

- Решаване на проблемите с инфлацията

- Дълбока реформа в съдебната система. Имаме го черно на бяло. 

След това обаче Цонев се ядоса на въпрос на водещата и каза: 

"Днеска слушам в едно студио събрани уважаеми политолози и за мен събирателния образ на капиталската пропаганда - умния и уважаван Смилов, който го питат за бъдещи коалиции.

И когато стигна до ДПС и Възраждане, анализираха ГЕРБ и ПП, и каза за ДПС: Аз тях ги прикачам към ГЕРБ. Ти трябва да си паднал от Марс , за да кажеш това.  

Всички 30 години ни обвиняват, че сме партията, към която се прикачват, че сме толкова независими, че никой не слушаме, че доминираме всички, а ти там се изпраскваш, че прикачваш ДПС към ГЕРБ.

Казва се това нещо вече годни наред тези мантри и никой не пита как това се връзва с другите обвинения към ДПС, че сме независими, че сме прекалено независими.

Извинете. Всички тези неща трябва да бъдат изчистени. Трябва да седнем на масата за преговори без условия и такива клишета в главата. Съдебната система не е клише". 

Според Цонев обективните причини сочат, че инфлацията е закономерна в Европа и България. "Целият въпрос е какво може да се промени. Веригите на доставките са скъсани, стоки в изобилие няма да дойдат. За една част за кола чакаме шест месеца. Едновременно с това има достатъчно предлагане на пари след К-19 кризата. Какво може да направим.

Проблемът е, че няма парламент. Функциите на парламента няма кой да ги изпълни, а овладяването на цените изисква законодателни мерки и работещ парламент. Такъв може да има, само ако има редовно правителство", каза той. 

Под думите му, в страната има и инфлация, и спекула, а ние дори нямаме редовен бюджет. "Той е абсолютно демоде. Ако няма мнозинство за това, което ще приеме, в парламента се получава това, което се получава вече две години - наддаване и дългова криза, ще стане още по-лошо", поясни Цонев. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук