Днес се създадоха условия за паника, каквато няма и затова в спешен порядък трябваше парламентът да излезе с акт в защита на българския лев.

Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по проекторешението за даване на гаранции при влизането на България в Еврозоната, предаде "Фокус".

"ПГ на ДПС се присъедини като съвносител на въпросното решение. Ние естествено ще го подкрепим. Преди това как се стигна до тези двудневни дебати и какво се случи, та се наложи председателският съвет няколко пъти да бъде свикван и да се работи в режим на дефицит на време и на извънредност. Ще повторя това, което казах от името на ПГ на първия председателски съвет.

Обърщам се към ГЕРБ и към Централната банка. Такъв въпрос като валутния борд, като пътя на България към Еврозоната, не е въпрос от компетенцията на управляващата партия или управляващата коалиция.

По простата причина, че по тази тема има консенсус от началото на членството ни в ЕС. По тази тема всички основни политически партии са казали "да". Не само са казали, през годините са правили всички необохдими стъпки и са подкрепяли съответните документи, закони, решения, а те са безброй", каза Цонев.

Той разкритикува управляващите. "Създадоха се условия за съмнение в стабилността на българския лев, преговорите и разговорите по пътя към механизма ERM 2 трябваше да бъдат обсъждани с всички политически сили, за да можем всички заедно да вземем това решение и да застанем пред българския народ с решение, което не подкопава, не внася съмнение и по никакъв начин не разколебава хората в курса на лева. Това доверие беше извоювано много трудно", каза още Цонев.