"България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО.

Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха", това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която е на посещение в Белоградчик по повод празника на града.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза.

"Надявам се в мъдростта и разума на политическите партии да намерят добрата формула и да излъчат стабилно правителство.

Ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни", коментира Йотова.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството. Йотова отбеляза, че в политическата си биография е виждала няколко такива правителства.

"Това не е здрава политическа основа и терен за добри политически решения, защото при всяка по-деликатна ситуация започват да се събират гласове, да се правят много тежки компромиси и най-голямата политическа сила ще е зависима от всички останали", коментира тя.

"Всички стратегии и планове, които се правеха от много правителства за Северозападна България, си останаха в папките и това усилие в писането е обратнопропорционално на резултатите.

Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки", отбеляза още вицепрезидентът.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът.

"Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма.

Уморихме се от "сглобки", пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора", каза Йотова.

"Българската православна църква (БПЦ) е в основата на българското възраждане, в строежа и в създаването на българската нация", коментира вицепрезидентът предстоящия избор на български патриарх.

"БПЦ винаги е била не само упование, но и източник на стабилност, помагала е в най-трудните и деликатни моменти от българската история. И сега, когато имаме своите съмнения, има напрежение в обществото, конфликти и омраза помежду ни, се надявам, че една стабилна Православна църква, начело с нов патриарх, ще бъде част и залог от това обществото ни да се успокои и да поеме по пътя към единението", допълни тя.

"Ще повярвам, че нещата са се променили по отношение спазването на човешките права и Република Северна Македония е направила крачки по пътя на своето европейско членство, тогава, когато всички македонци с български паспорти няма да се страхуват да кажат, че са българи и имат български произход", коментира Йотова.

"Много е тревожно изявлението на новия министър-председател на Република Северна Македония, че никога няма да допусне българите да бъдат записани в конституцията. Това е регрес и връщане назад, потъпкване на европейските правила, отстъпление от европейски позиции. Така че, той първо трябва да даде отчет пред своите съграждани защо не иска Република Северна Македония да стане част от ЕС.

Що се отнася до нашите граждани там, призовавам новите власти много сериозно да бдят да няма палежи на български клубове, да няма физически нападения върху български граждани и наистина да се държим като европейци", каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.