В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще започнат работа с обсъждане и гласуване на кандидатурата на Красимир Влахов за конституционен съдия.

Влахов е единственият кандидат за поста от квотата на Народното събрание, а номинацията му бе направена от партиите от управляващото мнозинство ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той ще получи подкрепата и на партия ВОЛЯ, които я обявиха след проведената среща него. Красимир Влахов проведе такава среща и представители на групата на ДПС, които не заявиха позиция спрямо неговата кандидатура, но дадоха подкрепата си по време на гласуването в Комисията по правни въпроси. Само „БСП за България“ заявиха, че Влахов няма да може да разчита на гласовете на техните депутати.
 
Красимир Влахов вече беше изслушан от Правна комисия, а кандидатурата му – подкрепена. За да бъде окончателно избран за поста, той трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите в пленарна зала народни представители.

Влахов, който бе доскорошен заместник-председател на Върховния касационен съд, остана единственият кандидат от парламентарната квота, след като номинираният от БСП Янаки Стоилов се оттегли. Общо трима нови конституционни съдии трябва да бъдат избрани през ноември. Останалите две имена ще бъдат излъчени от президента Румен Радев и двете върховни съдилища.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!