Задочен спор за образование и държавни финанси подеха бившите министри и настоящи депутати Асен Василев и Делян Добрев.

Преди дни Добрев напомни за новите 11 млрд. долара дълг, натрупани за едва три години и плановете за удвояването на тази сума в рамките на следващите две години.

Асен Василев не прие критиката и се позова на Евростат за това колко перфектно е всичко във финансов план.

„Разбрах, че Делян Добрев е коментирал държавния дълг. Съветвам го да се фокусира върху неща, от които разбира. Например, семейния си бизнес в енергетиката - най-вече фабриката за пелети. Европейският съюз определя начина, по който се мери държавния дълг - като процент от Брутния Вътрешен Продукт. Така го мери и Евростат.

И да, Евростат измери, че държавният дълг на България е най-ниският в целия ЕС. Може би г-н Добрев не знае защо така се мери държавния дълг и смята, че ЕС са в грешка“, разсъждава Василев и обяснява, че ако имате доход 1,000 лева и дълг 1,000 лева, това е доста  притеснително (дългът е 100% от доходите ви). Но ако имате доход от 10,000 и дълг от 2,000 лева, това не е особено притеснително (дългът е 20% от доходите ви), според него.

„Въпреки, че дългът ви е двойно повече, имате и много повече доходи, с които да го обслужвате. Затова се мери съотношението дълг към БВП, а не абсолютната стойност.  Но някой трябва да е учил, а не да е преписвал, докато е бил в училище“, разсъждава бившият финансов министър от ПП.

„В отговор на Асен Василев няма да казвам нищо, за да не засегна нежната му душа! Бау! P.S. Кажи как те приеха в Харвард. Знам какво направи „миналото лято“, отговори кратко Делян Добрев.