Българският премиер Бойко Борисов се срещна с колегата си от Северна Македония Зоран Заев в Познан. Както БЛИЦ съобщи, те са там за срещата между ЕС и Западните Балкани, а София и Скопие поемат председателството на Берлинския процес.
 
Република Северна Македония и Република България ще стоят начело на процеса в продължение на 12 месеца до юли 2020 г., когато ще бъде организирана годишната среща, домакини на която ще бъдат двете столици.
 
В разпространеното от правителството в Скопие съобщение се казва, че „от началото на Берлинския процес, за пръв път се случва една държава от Западните Балкани и кандидат за член на ЕС, каквато е Северна Македония, да съпредседателства Берлинският процес заедно с България – държава, която е член на Съюза“.




Борисов се срещна отделно с македонската делегация. Заев беше придружен от външния министър Никола Димитров.
 
Разговорът започна свободно и без преводач с тривиалната тема за времето. „Как е по Скопие?“, попита Борисов.
 
„Много горещо“, отвърна Димитров. „Ние нищо, че сме Северна Македония, пак е 40 градуса“, пошегува се Заев и разсмя българския премиер. „В София е същото“, добави той.
 
„Аз бях 2-3 дни в Брюксел и не ги усетих жегите, все бях по въздуха“, посочи Борисов. „Виж, тука е зима“, допълни той.
 
По-рано в Познан премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква, че страната му ще получи дата за започване на преговори за присъединяване към ЕС до октомври 2019 г.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!