Стана ми смешно, като чух връзката между нашата позиция, пусната на 3 септември, за изложба, организирана за 9 септември, и разследването, което е от месеци. Едва ли е за 3 дни. Това заяви в ефира на Нова тв Екатерина Захариева. 

Тя коментира скандала покрай разследванетото срещу председателя на движение „Русофили” Николай Малинов, който беше обвинен в шпионаж и освободен под гаранция.

"Разследването, които българските компетенти органи извършват, бих казала, че това е седмица за хората, които работят срещу българските интересите. Това няма нищо общо с хората, които обичат Русия. Става дума за обвинения срещу конкретен човек. Това общо с българското външно министерство", добави министърът.

"Хората със забраната направиха неудачна връзка му изявлението по повод изложба за 9 септември и разследването от българските служби и прокуратурата.
Аз разбрах от медиите за това разследване. Абсурдно изкаване е, че има връзка между двете", уточни тя.

"Всеки български гражданин, както и аз, очакваме българските компетентни институции в лицето на ДАНС, прокуратурата и т.н. да си вършат работата и, когато българин или чужденец работи срещу интересите на България, те да го разследват", каза още министърът.

"Все пак в момента това, което обяви поркуратурата публично, това слушах и аз. Нито съм информирана за разследването повече от всеки един български гражданин, нито нищо. Това, което знам и чух, го знаят и другите", заяви тя.

"Разследването продължава и това няма нищо общо с отношенията България-Русия. Тогава когато някой работи срещу българските интересите, това трябва да правят службите", добави Захариева.

"Молофеев е със сакнции от преди години за целия ЕС. Неговата дейност е във връзка с действията в Източна Украйна. Той е в санкционния списък. България иска да развива партньорски отношения с Русия на база равнопоставеност и зачитане на взаимните интереси. На 16-17 септември е смесената икономическа комисия, Теменужка Петкова ще е там и ще се говори за различни проекти", каза още тя.

"Геополитическата ориентация на държавата е много ясна много преди ГЕРБ да съществува", заключи министърът.