Външният министър Екатерина Захариева даде извънредни подробности за българския гражданин, който стана жертва на джихадиста, окървавил Лимбург с краден камион.

БЛИЦ припомня, че по-рано днес стана ясно, че сириец е виновен за ужасния инцидент в германския град.

„Българският гражданин е добре“, това каза външният министър в предаването „Очи в очи“ по bTV.

Арабинът, окървавил Лимбург Лан с краден камион, се оказа с „минало на терорист”

Тя поясни, че по негово искане няма да бъдат разпостранявани повече данни за него.

„Преминал е преглед в болница. След това е изписан“, поясни още Захариева.

„Той не се е свързал с нашето консулство, не е потърсил съдействие. Очевидно не е имал нужда“, каза още външният министър.

Тя поясни още, че няма как да даде повече данни за българския гражданин, тъй като полицията в германия не разпространява лични данни.

Министър Екатерина Захариева коментира и темата с Джок Полфрийман и новината от последните часове, че паспортът му е готов и той може да го вземе.

„Това е консулски и съдебен казус. Изчаква се решението. Не бива това да влияе на двустранните отношения на България и Австралия. нека да оставим българската съдебна система да си свърши работата. 

В този момент, докато съдът не се произнесе, Полфрийман не може да напусне страната“, потвърди тя.

Като условия на България, за да подкрепи присъединяването на Северна Македония към ЕС, Захариева изброи прекратяване на всякакви претенции за каквито и да било малцинства в България, заличаване от табели на антибългарска, насаждаща омраза идеология, спиране на езика на омразата, поемане на ясни ангажименти за отразяване на постигнатото в техните учебни материали. 

„По отношение на Северна Македония българската дипломация трябва да е балансирана и мъдра“, категорична беше Захариева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!