Извеждането на четиримата българи в Ухан - града, център на заразата, е възможна опция. В постоянен контакт сме с тях. Следим ситуацията, в готовност сме. Но това е град в карантина, в контакт сме и с китайските власти. Не става въпрос за средства, а за координирани действия. Това каза външният министър Екатерина Захариева в предаването "Лице в лице" по bTV.

"Все още обаче никоя държава не е е извела своите граждани. И четиримата българи искат да се върнат, те са добре засега, нека да спазват указанията на китайските власти. Готови сме да изпратим и правителствения самолет", увери тя.

"Информацията за руските дипломати получихме от прокуратурата в деня, в който тя направи прессъобщението си.

Затова и извикахме руския посланик в министерството - нормална дипломатическа практика. Нямаше как Външно да не реагира.

Вярвам, че няма да има влошаване на отношенията си с Русия, но нямахме друг избор - трябваше да действаме по начина, по който го направихме", каза още тя.

"До края на тази година промяна в статута на българите в Великобритания няма да има, това е преходен период. Все още не е ясно дали ще пътуваме с лични карти или паспорти до Великобритания, но голяма е вероятността да се изискват занапред паспорти", добави Захариева по повод настъпването на Брекзит.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!