Гледах част от участието на Волен Сидеров в предаването по БНТ. Той завладя ефира на националната телевизия по недопустим начин. След всички нападки към ВМРО, аз не разбрах какви са позициите му. Не това е начинът за борба за гласове, поне не и според нас от ГЕРБ. Ние не комуникираме често, но в тези случаи, той е много различен.

Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия.

Припомняме, че снощи лидерът на “Атака” нападна словесно Юлиан Ангелов от ВМРО в предаването “Референдум” по БНТ. Волен Сидеров обиди и евродепутатът Ангел Джамбазки, който не бе в студиото, с думите “той е гей”. След 30 минутен скандал с водещата и депутатът от ВМРО, Сидеров бе изгонен от студиото с жандармерия.

“Искаме все повече хора да привлечем към политиката и гласуването. Със сигурност по този начин в национален ефир не е начинът”, допълни външният министър.

“Очевидно, Северна Македония е национална кауза за България. Целта ни са добросъседски отношения. Няма как да се стремиш да станеш член в ЕС, а да имаш нерешени проблеми", каза още тя.

"Най-близки до сърцата са исторически въпроси, но се крият и проблеми със свързаност, образование, роуминг, туризъм и други”, разкри Захариева по въпроса за отношенията ни със Северна Македония.

“Условията ни са ясни, а България винаги е имала такива. Отношенията ни ще отнемат време, но за последните 2 години се прави повече от последните 30 години”, допълни министърът на външните работи.

"Нито много твърдата дипломация, нито много меката ще свърши работа по въпроса за Северна Македония. Търсим баланс”, категорична бе Захариева.

“Австралийският външен министър ме потърси за среща в ООН. Нямаше как в графика ми да се включи тази среща, тъй като имах планирани 11 такива. Съвсем за малко се видяхме, а тя заяви, че ме е потърсила за случая на Полфрийман. Казах ѝ, че ще решим проблема чрез консулите ни. Разбирам възмущението на гражданите, но аз като юрист няма да коментирам съдийско решение”, завърши Екатерина Захариева.