По-рано днес стана ясно, че Русия разглежда изгонването на двама свои дипломати от България като откровена провокация и си запазва правото да предприеме ответни мерки. Новината бе потвърдена и от говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова.

"Наистина, на 2 март българските власти обявиха за персона нон грата двама дипломати от посолството на Русия в София. Ние разглеждаме тази стъпка на официална София, предприета в навечерието на свещена за нашата обща история дата - годишнината от освобождението на България от османско иго в резултат на Руско-турската война от 1877-1878 г. - просто като откровена провокация. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки", каза Захарова на брифинг.

Посланикът на Русия у нас сравни освобождението ни с това на Донбас

По думите ѝ Москва не е получила никакви "ясни обяснения и доказателства за действия на (съответните) служители", които да не отговарят на техните задължения.

Наш генерал, работил в НАТО и САЩ, е уличеният в шпионаж в полза на Русия

"В (българските) средства за масова информация вече бе раздут съответният пропаганден шум. Съдейки по това, че поредната атака срещу руски дипломати в България съвпадна с аналогични неприятелски ходове в някои други държави, става въпрос за водена от Запада безпрецедентна и безпардонна кампания за очерняне на нашата страна", отбеляза Мария Захарова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!