Министърът на отбраната Драгомир Заков е на посещение в полигона в Црънча, където коментира случая с български изтребители от авиобаза Граф Игнатиево, оказали помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда.

Вдигнаха два родни МиГ-29 заради извънредна ситуация в небето

Това е стандартна процедура. Когато има затруднение с граждански полет, въздушните сили осигуряват такава подкрепа. Ние сме поели от Румъния и сме предали на Турция случая. Това, което нас ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и заедно с нашите съюзници ние трябва да разберем откъде и защо се появява това - да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО, очевидно става дума за фалшиви сигнали, коментира министърът.

Той отговори и на въпрос за приключилата вчера визита в САЩ заедно с премиера Кирил Петков.

Основната част от посещението ни в САЩ беше свързана с енергийната сигурност. Като министър на отбраната проведох допълнителни срещи в Пентагона по отношение на въпроси от ресора на МО, проведох и разговори за възможностите за еър полисинг. Няма все още конкретни резултати, всичко е в процес на развитие. Дали това ще са F-16 или други самолети е рано да се каже, допълни той.

Министър Заков увери, че политическото и професионалното ръководство в правителството и МО работят за най-правилните опции за еър полисинг на въздушното пространство у нас.

Той отговори на въпрос по повод посещението на експерти от Украйна, дошли у нас за да обсъдят подробности около военно-техническата помощ.

Българският ВКП има доста сериозни възможности, ТЕРЕМ също, така че аз съм уверен, че ще успеем да помогнем на украинската страна, каза Заков.