Заместник-министър на околната среда и водите Красимир Живков беше на разпит в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник.

Той беше посочен от адвокатите на намиращия се в арест министър в оставка Нено Димов като човекът, чийто ресор във ведомството са били язовирите, предаде БНР.

"Месец ноември заявката на ВиК оператора е 1,6 милиона кубика. От Министерството на околната среда и водите са отредени един милион кубика, използвани са почти 1,6 млн. кубика. На 7 ноември се редуцират разрешителните за ползване на технологичен минимум - и на „Стомана“, на „Топлофикация“ остават същите.

На 19 ноември изцяло е спряно подаването към двете промишлени предприятия", обясни Живков след като излезе от Спецпрокуратурата.

Все още няма данни дали други членове на кабинета са били разпитвани. Има очаквания, че регионалният министър Петя Аврамова ще бъде привикана. Междувременно Нено Димов продължава да се намира в ареста.

Установено е, че той е одобрявал използването на вода за промишлени нужди, въпреки че е имало данни за намаленото ниво на водата в яз. "Студена". По всичко изглежда, че в МОСВ са проспали проблема, който заплашва и други градове у нас.