Ислямизмът остава водеща заплаха за сигурността и Западът трябва да се подготви за потенциално използване на биологични оръжия от екстремистки групи. За това предупреди бившият британски премиер Тони Блеър, предават световните осведомителни агенции.

Припомняме, талибаните завзеха властта в Афганистан миналия месец, след като САЩ изтеглиха войските си след 20-годишна война.

Великобритания се опасява, че възраждането на терористичната групировка и празнината, останала след хаотичното изтегляне на Запада, ще позволят на бойците от Ал Кайда и Ислямска държава да спечелят позиции там.

"Ислямизмът е първостепенна заплаха за сигурността. Той е неконтролируем и ще ни достигне, дори и да е съсредоточен далеч от нас, както показаха събитията от 11 септември", заяви Блеър на събитие за отбелязване на двадесетата годишнина от нападенията срещу САЩ на 11 септември 2001 г.

По негови думи Западът трябва да осъзнае своята уязвимост.

"COVID-19 ни научи за смъртоносните патогени. Възможностите за биотерор може да изглеждат като научна фантастика, но сега трябва да проявим мъдрост и да се подготвим за тяхното потенциално използване от недържавни групи", подчерта той.

Бившият министър-председател, който изпрати британски войски в Афганистан през 2001 г., заяви, че Великобритания трябва да работи в по-тясно сътрудничеество с европейските страни за възможно най-доброто развиване на капацитета си за справяне със заплахата в региони като Сахел в Африка.

Борбата с тероризма сама по себе си няма да премахне вкоренената заплаха, заяви Блеър.