Днес е първият вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов. Току-що в началото на извънредното заседание депутатите гласуваха дебатът да се излъчва по националните електронни медии. Решено бе да бъде поканен и премиерът Борисов, който не присъства на гласуването днес. 

В 10 страници мотиви (внесени в НС в червена папка) левицата описва провала в политиката по противодействие на корупцията. Изтъкват се конкретни примери, като ремонта на НДК, Суджукгейт, Хасковогейт, Националната програма за енергийна ефективност и други. 

В последните дни бяха добавени и обвиненията за манипулации в централизираната акцизна информационна система (БАЦИС). 

ГЕРБ смятат вота за загуба на време, защото от БСП само "разтягат локуми" за корупцията, но нямат конкретни факти. Според управляващите целта била да показват Корнелия Нинова по новините.

ДПС ще подкрепят вота на недоверие, но със свои мотиви. Ние сме партия с различна от БСП физиономия, аргументираха се от Движението за права и свободи.

"Воля" на Веселин Марешки смята, че вотът на недоверие е безсмислен.

"Считам, че без министър-председателя няма как да започнем дебати за вот на недоверие. Все пак това е неговият кабинет". Това каза Драгомир Стойнев от БСП, след като благодари на всички министри, които са уважили вота на недоверие и присъстват на гласуването му, а председателят на парламента Цвета Караянчева го увери, че ще се свържат с Борисов.

Опозицията прави първи опит да свали правителството. На извънредно заседание парламентът обсъжда искането на БСП за вот на недоверие срещу кабинета "Борисов". Социалистите искат оставката му за провал в борбата срещу корупцията. Обещават и конкретни доказателства в четири области - здравеопазване, строителство, обществени поръчки и борба с контрабандата.

Гласуването по правилник е до 24 часа след приключване на дебатите - най-вероятно в четвъртък. За да мине вотът на недоверие, са нужни поне 121 гласа. 

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК! 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ