Започна свиканото от премиера Бойко Борисов извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19 (коронавирус).

“В Националния център по заразни и паразитни болести са изследвани над 30 проби на българи, за които се е подозирало, че може да са заразени от коронавирус”, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев преди началото на заседанието.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Той уточни, че ставало дума за обикновен грип или други, свързани със зимния период грипови заболявания, информира "Труд".

Кантарджиев посочи, че симптомите на коронавируса са два – температура над 38 градуса и засягане на дихателната система. По думите му няма как да се изследват пациенти, които не проявяват симптоми, без значение дали те се притесняват, че може да са носители на новия вирус.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Специалистът призова всички, които имат съмнения, да следят сайта на Националния център по зараза и паразитни болести, където да разберат как да се изследват безплатно.

Експертът обясни, че ако човек не е проявил симптоми, тестът няма как да даде положителен резултат.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

“Разбирам, че много хора са притеснени, но условието за тестване по необходимост е те да бъдат болни, няма друг вариант“, добави той. Кантарджиев обясни, че тестът се прави с проба от гърлото или носа на човек с проявено заболяване.


Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

“Изследването, което се прави в Националния център за заразни и паразитни болести, е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен”, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ