Започна участието на министър-председателя Бойко Борисов във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, която се провежда днес и утре. Във фокуса на обсъжданията на държавните и правителствените ръководители на страните членки ще бъдат настоящата ситуация, предизвикана от пандемията от COVID-19, готовността за реакция при заплахи за общественото здраве, сигурността и отбраната на Европейския съюз, както и отношенията с Южното съседство.

ЕС умува: Само ваксинираните срещу COVID-19 ще могат да пътуват в Европа

Акцент по време на разговорите ще бъде поставен върху доставките на ваксини и въведените от държавите членки мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата.

Ще бъдат дискутирани изводите от справянето с пандемията и изграждането на капацитет на ЕС за преодоляване на бъдещи здравни кризи. В тази връзка ще бъдат обсъдени също международното сътрудничество и солидарността с трети страни.

В хода на видеосрещата премиерът Борисов ще подчертае, че България оценява съвместните усилия и тясната координация в рамките на ЕС, която отчита и различната ситуация в държавите членки в битката с COVID-19.

Министър-председателят ще отбележи, че здравната ни система е мобилизирана, за да отговори на националните нужди, но страната ни следва предпазлив подход по отношение постепенното отхлабване на мерките.

Внимателно се следи и разпространението на новите варианти на вируса на територията на България.

Премиерът Борисов ще изрази категоричното становище, че производителите на ваксини следва стриктно да спазват договорите за доставки с Европейската комисия, така както държавите членки навреме изпълниха своя финансов ангажимент към тях.

Министър-председателят ще акцентира и върху поетапното изпълнение на Националния план за ваксиниране, на реализацията на масовата имунизация и ще подчертае повишилия се брой българи, желаещи да се ваксинират срещу новия вирус.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!