Фалшивите новини, че България може да изпрати военни на фронта в Украйна, отказват хората да служат в армията и да се обучават във военните университети.

Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов от парламентарната трибуна.

"Нашите военнослужещи се готвят за война, което е вярно - извършваме бойна подготовка на въоръжените ни сили, за да могат да защитават териториалната цялост на страната”, увери Запрянов, но уточни, че повече го безпокои не влиянието на тези фалшиви новини върху въоръжените ни сили отколкото върху обществеността, което силно засяга желанието на гражданите към въоръжените ни сили.

"Да наберем необходимото количество войници, влияе на желанието за постъпването във висшите военни училища”, каза още служебният военен министър.

Той припомни, че такава теза е изразявал и предшественикът му на поста Тодор Тагарев от “Продължаваме промяната”. На депутатите той е казвал, че откакто е започнала войната в Украйна и са започнали спекулациите за пращане на българи на фронта, кандидатстващите във висшите военни училища са намалели значително.

"Изпращането въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна по какъвто и да е било повод никога не е било обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда.

Такъв въпрос никога не е поставян нито пред политическото, нито пред военното ръководство на Министерството на отбраната. Това е въпрос единствено от вашите правомощия”, каза Запрянов, визирайки народните представители.

По-рано същото каза и служебният премиер Димитър Главчев, който пък бе на изслушване в Народното събрание относно позицията на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон другата седмица.