България е страна, в която от години всичко се продава и купува, дори свещената връзка, свързваща държавата с хората, които живеят и се асоциират с нея - гражданството. Това заяви Крум Зарков от БСП в НС по повод обсъждането на отпадането на "златните паспорти".

И добави: "Това, че гражданството се продава, не е новина. Днес ще затворим една от вратите, с които се продава комисията, за която Цонев говореше. Видя се видя как групи продават гражданство, история и родова памет, за да сертифицират, как процедурите са направени така че папките се трупат и трябва да минат на горния ред".

"Гражданство срещу инвестиции - излишно е да се замерят различните вносители с инициативността и това кой какво е правил. Историята на тези два текста е дълга и се следи от 2013 г. Тя е еволюирала във времето. Важно е какво става днес тук и сега. От трите законопроекта има два идентични - този на МС и този на ДПС. Основата на закона е идентична и трябва да се подкрепи", добави Зарков.

"Ние от БСП дълги години сме заявявали, че този законопроект трябва да се подкрепи. От 2013 г. досега е имало закон, добавки, вето и т.н. , а всъщност 100-тина човека са се възползвали от това нещо", каза още той.

И уточни: "Когато се поставиха изисквания, инвестицията да е реална, а не просто да има мърдане на пари от една банка в друга, от този момент вече нямаше интерес към тази процедура. 10 години ни отне да го разберем, а отвънка го разбраха преди нас отново. Защо е въпрос на втори прочит".

"Време е да се разбере, че инвестициите не се постигат чрез схема, за тях няма лесен паспорт, не си правете илюзии", заключи Зарков.